Nieuwsitem

10-10-2010 Blijf bewegen bij artrose
UTRECHT - PatiŽnten met artrose aan de heup of knie hebben baat bij een nieuwe vorm van fysiotherapie die hen stimuleert langer door te gaan met oefeningen.

Zij ervaren minder pijn en beperkingen en hoeven minder snel een ingrijpende operatie te ondergaan waarbij het versleten gewricht wordt vervangen.

Dat blijkt uit onderzoek van Martijn Pisters van het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel. Hij promoveert op 15 oktober aan het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam.

Fysiotherapie helpt bij artrose maar veel mensen hebben moeite om in beweging te blijven als de behandeling is afgelopen. In de aanpak die Pisters heeft onderzocht, krijgen patiŽnten meer eigen verantwoordelijkheid en treedt de fysiotherapeut op als coach.

Intensiteit
De patiŽnt kiest in overleg met de fysiotherapeut drie activiteiten, waarvan de intensiteit stapsgewijs wordt opgevoerd. Actief gedrag wordt beloond, klagen over pijn juist niet.

De nieuwe methode komt de therapietrouw ten goede, en daarmee ook de gezondheid van de patiŽnten. "Zij ervaren het eerste jaar minder pijn en er zijn op de lange termijn minder snel gewrichtsvervangende operaties nodig", aldus Pisters.

Gescheiden behandeling
De onderzoekers hebben vijf jaar lang twee groepen patiŽnten gevolgd. De ene groep kreeg gewone fysiotherapie volgens de geldende richtlijn van brancheorganisatie KNGF. De andere groep werd volgens de nieuwe methode behandeld.

Artrose aan de knie komt in Nederland voor bij naar schatting 312.000 mensen. Slijtage van de heup treft ongeveer 238.000 mensen. © ANP
bron